Kard. Müller: Tematami Kościoła nie są ochrona środowiska, polityka migracyjna czy stanowiska dla świeckich

Kard. Gerhard Müller/fot. YT/EWTN

Kard. Gerhard Müller stwierdził, że „także do Kościoła katolickiego wdarł się duch ateizmu”. – A jednak Kościół nie jest jak przedsiębiorstwo, które można wydźwignąć z upadłości dzięki milionom dolarów. Prawdziwa reforma Kościoła może wyjść tylko z radykalnego naśladowania Chrystusa i przeniknięcia duszy przez miłość Boga – mówił w czwartek w benedyktyńskim opactwie Weltenburg w Bawarii.

Podczas prezentacji niemieckiej edycji najnowszej książki prefekta Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, kard. Roberta Saraha, kard. Müller krytykował tzw. „drogę synodalną”, która za tydzień ma rozpocząć się w Niemczech.

– Prawdziwa reforma Kościoła wychodziła zawsze z klasztorów, gdzie Kościół odnajdywał na nowo swoją duchową siłę dzięki głębi związku z Bogiem, radykalnemu naśladowaniu Chrystusa i przeniknięciu duszy przez miłość Ducha Świętego. Jego misją nie jest dopasowanie do świata bez Boga i samo-rozpuszczenie się w nim. Ma raczej nieść przesłanie Chrystusa dla zbawienia świata i otrzymał od Boga zadanie uświęcania ludzi, zmieniania i odnawiania świata i dawania mu nadziei wykraczającej poza granice ziemskiej egzystencji – mówił były prefekt Kongregacji Nauki Wiary.

– Kościół nie jest organizacją założoną przez ludzi, która zarządza spadkiem po jakimś wielkim bohaterze przeszłości i prezentuje go w lekkostrawny sposób swoim współczesnym. Jest w Chrystusie – słowu Boga, które stało się ciałem – koniecznym do zbawienia „znakiem i narzędziem najgłębszego zjednoczenia z Bogiem oraz jedności całej ludzkości” („Lumen gentium”, 1;14). Stąd nie możemy pomóc Kościołowi za pomocą świeckich agencji doradczych lub uratować go przed upadłością dzięki nakładom milionów euro niczym jakieś przedsiębiorstwo ekonomiczne czy też zmodernizować go niczym partię polityczną poprzez program dostosowany do wyborców – stwierdził kard. Gerhard Müller.

Podkreślił także, że „tylko doświadczenie wspólnoty w wierze, w nadziei i w miłości pozyska ludzi dla Ewangelii”, czyli „bezinteresownej troski Boga względem nas i niezniszczalnego powołania każdego bez wyjątków człowieka do życia wiecznego”.

– To Duch Święty jest tym, który w naszych sercach – za pośrednictwem przesłania Kościoła – zapewnia nas, iż poprzez Chrystusa możemy całkowicie zaufać Bogu. Kto ufa Bogu, nigdy się nie zawiedzie – zaznaczył hierarcha.

Przypomniał też, ze „głównymi tematami Kościoła nie są ochrona środowiska, polityka migracyjna, kierownicze stanowiska dla świeckich”. – Kościół nie jest NGO-sem, który mógłby przejąć agendę wrogich wierze ideologii. Drogami nowej ewangelizacji nie mogą być: relatywizacja przykazań Bożych, zniesienie nierozerwalności sakramentalnego małżeństwa i likwidacja jego naturalnej istoty jako związku wyłącznie mężczyzny i kobiety, rozszerzenie wyjątków od celibatu kapłańskiego, tak jakby można byłoby – zgodnie z pragmatycznym punktem widzenia – regionalnie poluzować powołanie Boga i charyzmat bezżenności dla Królestwa Bożego. Kościół jako Lud Boży, Ciało Chrystusa i Świątynia Ducha Świętego nie możne mylić inkulturacji Ewangelii z synkretyzmem wiary w jednego Boga i przesądami. Ze względu na zbawienie człowieka nie może dopuszczać do zepsucia Bożej liturgii pogańskim kultem bożków – stwierdził kard. Müller.

– Wciąż wydawane są kościelne dokumenty i programy z ideą reformy, która miałaby przybliżyć Kościół ludziom i której celem jest uczynienie Kościoła bardziej wiarygodnym; ale celowo unika się tam imienia Bożego. Sprzedane kościoły, których zewnętrzna powłoka mówi wciąż o utraconej wierze w żyjącego Boga, przekształca się wewnątrz w sale koncertowe, dyskoteki, świątynie smakoszy, muzea, ossuaria. To zdradziecki symbol tego, że wewnętrznie porzucono przesłanie Kościoła – ocenił.

pch24.pl

Zespół portalu Kontrrewolucja.net. Kontakt: kontrrewolucja.net@gmail.com