Mariusz Dzierżawski, członek zarządu Fundacji Pro – Prawo do Życia, skierował do Komendanta Głównego Policji Jarosława Szymczyka list otwarty. Poniżej jego pełna treść.

Komendant Główny Policji
Inspektor Generalny Jarosław Szymczyk

List otwarty

Szanowny Panie!

W roku 2017, podczas posiedzenia Parlamentarnego Zespołu na rzecz prawa do życia, przyznał Pan, że podlegli Panu funkcjonariusze dopuścili się bezprawnych działań wobec Fundacji Pro – Prawo do życia. Przeprosił Pan za to i poinformował, że policjanci odpowiedzialni za bezprawne działania zostali ukarani na drodze dyscyplinarnej. Obiecał Pan również powstrzymanie szykan policyjnych wobec działaczy Fundacji pokazujących prawdę o aborcji.

Przez pewien czas rzeczywiście obserwowaliśmy poprawę w działaniach policji. Trwała ona jednak krótko. Nękanie naszych działaczy powróciło już w roku 2018. Policjanci, na podstawie motywowanych ideologicznie donosów, masowo wysyłają do sądów wnioski o ukaranie, za pokazywanie prawdy o aborcji. Działacze Fundacji do tej pory 112 razy zostali przez sądy uniewinnieni, lub postępowanie zostało umorzone ze względu na brak znamion czynu zabronionego. Owszem, zdarzyło się kilka wyroków skazujących, z trudną do zrozumienia argumentacją.

Zastanawiam się ilu wyroków sądowych uniewinniających trzeba, aby Pańscy podwładni przestali prześladować obrońców dzieci poczętych?

Czarę goryczy przelały szykany policyjne w ostatnich tygodniach. Nasi działacze, modlący się dwójkami, w intencji dzieci zagrożonych aborcją są wzywani na przesłuchania w Gdańsku, pod zarzutem złamania zakazu przemieszczania się bez uzasadnionej przyczyny. Podobne zarzuty dotyczą akcji, w której przestrzegamy przed pedofilią.

Szanowny Panie!

Być może uważa Pan, że przeciwdziałanie aborcyjnym mordom nie jest sprawą istotną. Rzeczywiście, kierowana przez Pana policja robi niewiele, aby powstrzymać zorganizowane grupy przestępcze, które pośredniczą w handlu nielegalnymi pigułkami poronnymi i namawiają kobiety do wykonywania domowych aborcji za ich pomocą. Działalność tego typu środowisk prowadzona jest całkowicie otwarcie w Internecie a tożsamość osób stojących za tym procederem jest publicznie znana. Przestępcy stojący za tym procederem są całkowicie bezkarni, gdyż policja jest bierna wobec tego zjawiska. Pańscy podwładni są za to bardzo aktywni, w prześladowaniu osób starających się ocalić mordowane dzieci.

Podlegli Panu policjanci tolerują działania sutenerów w Sopocie, ale aktywnie ścigają ludzi ostrzegających przed deprawacją dzieci i młodzieży.

Szykany policyjne są szczególnie dotkliwe miastach rządzonych przez zwolenników aborcji i deprawacji – Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie. Być może lokalni policjanci czerpią profity z realizowania ideologicznych poleceń tęczowych prezydentów. Policja jest jednak instytucją państwową i Pan ponosi za jej działania odpowiedzialność.

Nasza koleżanka, Zuzanna Wiewiórka, w przeszłości szykanowana przez policjantów z Gdyni, została niedawno odznaczona medalem Zasłużony dla Wymiaru Sprawiedliwości, za działania, od których Pan i pańscy podwładni się uchylają.

Z głębokim ubolewaniem

Mariusz Dzierżawski
Członek Zarządu Fundacji Pro – Prawo do życia

Fundacja Pro - Prawo do Życia

Fundacja Pro - Prawo do Życia - stowarzyszenie prolife działające w Polsce od roku 2005, w roku 2008 uzyskało status organizacji pożytku publicznego. Jej założycielem jest Mariusz Dzierżawski. Inicjator m.in. projektów obywatelskich ustaw Stop Aborcji oraz Stop Pedofilii.

Fundacja Pro - Prawo do Życia

One thought on “List otwarty Dzierżawskiego do szefa policji. „Obiecał pan, że policjanci przestaną podejmować bezprawne działania. Sytuacja na moment się poprawiła, ale znowu jest jak było”

• Avatar
    4 czerwca 2020 at 12:53
    Permalink

Tymczasem, w Stanach Zjednoczonych prezydent Trump stanął po stronie krytyków buntu przeciwko bezkarności policyjnych morderców, zaś amerykańska generalicja zbuntowała się przeciwko niemu i – nie słuchając „dobrych rad” starego bajarza Michalkiewicza – zamieniła się w obrońców życia dzieci narodzonych, nie tylko zresztą w reakcji na zabicie George’a Floyda:
    .
    „Niezależna autopsja wykazała, że przyczyną śmierci George’a Floyda było uduszenie wywołane przez „stały nacisk” – podał dziś podczas konferencji prasowej prawnik rodziny zmarłego Ben Crump. (…) – Gdyby policja z Minnesoty wprowadziła wcześniej obiecane zmiany dotyczące stosowanych chwytów duszących, George teraz by żył – zaznaczył prawnik rodziny Floyda na konferencji prasowej.” (onet.pl, 01.06.2020).
    .
    „Były sekretarz obrony [USA gen. James Mattis] krytykuje prezydenta za wykorzystanie wojska w celu naruszenia konstytucyjnych praw obywateli do wolnych zgromadzeń i protestów. Mattis uważa, że zachowanie Trumpa dzieli naród, a sam wydarzenia ostatniego tygodnia obserwował ze „wściekłością i przerażeniem”. Słowa „równa sprawiedliwość względem prawa” zostały wyryte na gmachu Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych. Właśnie tego protestujący słusznie się domagają” – napisał w swojej krytyce [Trumpa gen.] James Mattis.
    .
    „Niewielka liczba osób naruszających prawo nie może nas rozpraszać. PROTESTY SĄ DEFINIOWANE PRZEZ DZIESIĄTKI TYSIĘCY ŚWIADOMYCH LUDZI, KTÓRZY NALEGAJĄ, ABYŚMY PRZESTRZEGALI NASZYCH WARTOŚCI – naszych wartości JAKO LUDZIE i naszych wartości jako naród” – pisze były sekretarz obrony.
    .
    „MUSIMY ODRZUCIĆ I POCIĄGNĄĆ DO ODPOWIEDZIALNOŚCI TYCH URZĘDUJĄCYCH, KTÓRZY SZYDZĄ Z NASZEJ KONSTYTUCJI” – nawołuje Mattis.” – Wojskowi liderzy otwarcie potępiają Donalda Trumpa. „Jest zagrożeniem dla konstytucji”, onet.pl, 04.06.2020.
    .
    No, to się miłośnicy (i naśladowcy) amerykańskiego autorytaryzmu nie ucieszą. Ani prezydent Putin.

Reply