26 kwietnia 2024
Kościół i wiaraWiadomości

Austriacka Akcja Katolicka bez wyraźnego stanowiska w sprawie homolobby

Przewodnicząca austriackiej Akcji Katolickiej (KAÖ) Gerda Schaffelhofer wypowiedziała się przeciwko „małżeństwom” homoseksualnym, jednocześnie popierając jednopłciowe związki partnerskie.

Austriaccy katolicy w specjalnym oświadczeniu wydanym po referendum w Irlandii sprzeciwiają się wprowadzeniu w Austrii „małżeństw” homoseksualnych. „Obecne regulacje prawne obowiązujące w Austrii powinny być utrzymane” – czytamy w dokumencie sygnowanym przez przewodniczącą KAÖ. Jednocześnie, pod naciskiem środowisk lewicowych, Schaffelhofer dodała, iż popiera związki partnerskie osób tej samej płci.

W Austrii nasilają się działania miejscowego homolobby, tradycyjnie wspieranego przez lewicę. Dlatego użalanie się nad rzekomą dyskryminacją czy nierównym traktowaniem tego lobby, płynące ze strony austriackiej organizacji zrzeszającej katolików, może wywołać zażenowanie. Mówiąc o obowiązującym w Austrii prawie rejestracji związków partnerskich i o możliwości wprowadzenia zmian, kontekstem swojej wypowiedzi sugerowała konieczność zrównania małżeństwa ze związkami partnerskimi osób tej samej płci.

Biskupi austriaccy stanowczo bronią małżeństwa i tradycyjnego modelu rodziny. Bp St. Pölten Klaus Küng przychylając się do niedawnej krytycznej wypowiedzi kard. Pietro Parolina o wyniku referendum w Irlandii, stwierdził: – To bardzo celna i, powiedziałbym, bardzo odważna wypowiedź, która daje w zasadzie wyraz czemuś istotnemu. Temu mianowicie, że rodzina – na bazie małżeństwa między mężczyzną a kobieta, nakierowana na dzieci – jest i pozostaje fundamentem społeczeństwa.

Stanowisko Kościoła katolickiego w tej sprawie jest „bardzo jasne” – takie stwierdzenie znalazło się w miniony w piątek na stronach biura prasowego archidiecezji wiedeńskiej. „Jeśli szczególną cechą małżeństwa jest jego dzietność – co również dostrzega Kościół – to zadanie to spoczywa na obu płciach. W związku z tym należy także dodać, że wynik irlandzkiego referendum stoi w sprzeczności z wiarą”.

Mug/kathpress.at, pch24.pl

szkic zastrzeżony przez wydawcę kontrrewolucja.net

Zespół portalu Kontrrewolucja.net. Kontakt: kontrrewolucja.net@gmail.com. Jeśli chcesz na wesprzeć, możesz zrobić to za pomocą zrzutki w tym linku: https://zrzutka.pl/fb6n3f

FacebookYouTube