Łanda pod lupą CBA

foto: twitter.com/PolitykaZdrowot

Centralne Biuro Antykorupcyjne podjęło decyzję o wszczęciu kontroli oświadczeń majątkowych wiceministra zdrowia Krzysztofa Łandy. O działaniach CBA poinformował Piotr Kaczorek z Wydziału Komunikacji Społecznej Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Kontrola dotyczy oświadczeń majątkowych złożonych w latach 2015 i 2016 oraz badania ograniczeń wynikających z tzw. ustawy antykorupcyjnej.

Pod koniec czerwca minister zdrowia Konstanty Radziwiłł dokonał zmian podziału zadań w resorcie. Łanda przestał odpowiadać m.in. za przygotowywanie listy leków refundowanych oraz prowadzenie postępowań dotyczących objęcia refundacją poszczególnych leków.

Pojawiały się podejrzenia w związku z fundacją, którą Łanda kierował przed objęciem funkcji wiceministra. W oświadczeniu wydanym w poniedziałek wiceminister zaprzeczył medialnym sugestiom, jakoby on lub ktokolwiek inny na jego polecenie przygotował korzystną decyzję dla firmy farmaceutycznej w zamian za zamówienie analizy w firmie doradczej, z którą kiedyś współpracował. Dodał, że nieprawdziwy jest także zarzut, jakoby on lub ktoś na jego polecenie miał sugerować jakiejkolwiek firmie nabywanie analiz w firmach doradczych.

Łanda nadal odpowiada za pozostałe prace Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji, w tym m.in. za koszyk świadczeń gwarantowanych i za prowadzenie postępowań związanych z zapewnieniem dostępności do leków.

miecz/polskieradio.pl

Zespół portalu Kontrrewolucja.net. Kontakt: kontrrewolucja.net@gmail.com. Prosimy o wsparcie dla naszej działalności. Link do zrzutki: https://zrzutka.pl/u56t7c

FacebookYouTube